اخبار عمومی
اعلام وصول 2
308360
تاریخ انتشار: 1402/02/05 16:03
متأسفانه پیش‌بینی فعالان بازار از وضعیت بازار مرغ در فروردین و اردیبهشت ماه درست از آب درآمد. مرغ گرمی که قیمت مصوبش باید ۶۳‌هزار تومان باشد، اکنون در بازار کمیاب شده و به ۸۵ تا ۹۰‌هزار تومان رسیده است

متأسفانه پیش‌بینی فعالان بازار از وضعیت بازار مرغ در فروردین و اردیبهشت ماه درست از آب درآمد. مرغ گرمی که قیمت مصوبش باید ۶۳‌هزار تومان باشد، اکنون در بازار کمیاب شده و به ۸۵ تا ۹۰‌هزار تومان رسیده است. در مقابل مرغ منجمد ایرانی کیلویی ۶۳‌هزار تومان و منجمد ترکیه‌ای ۴۵‌هزار تومان به فروش می‌رسد. اکنون بازار مرغ در وضعیتی قرار گرفته است که دولت برای تأمین مرغ سبد خانوار باید از مرغداران حمایت و نهاده‌های مورد نیازشان را تأمین کند تا مشکل در ۴۵ روز آتی برطرف شود، نه اینکه با بگیر و ببندد و چوب و چماق مرغدار تهدید شود و سفره مردم با لج‌ولجبازی آقایان به خطر بیفتد. خبر‌های رسیده از وزارت جهاد کشاورزی حاکی است به دستور سرپرست جدید این وزارتخانه، مرغدارانی که در اسفند ماه جوجه‌ریزی نکرده‌اند، جریمه یا توبیخ شوند؛ موضوعی که با واکنش شدید تشکل‌های مرغداری روبه‌رو شده است و بیم آن می‌رود مشکل کمبود مرغ به دلیل بی‌تدبیری متولیان تولید، حتی در یک ماه آینده نیز برطرف نشود.


«جوان» در سلسله‌گزارشاتی که از وضعیت مرغ در زمستان سال گذشته منتشر کرد، هر بار از کاهش تولید مرغ برای ماه‌های آغازین امسال سخن گفت و هشدار داد. همچنین کارشناسان صنعت مرغداری نیز در رسانه‌ها یا جلسات خصوصی با مسئولان وزارت جهاد کشاورزی بار‌ها نسبت به کاهش ۳‌میلیون قطعه جوجه‌ریزی در دوماه آخر زمستان هشدار دادند، اما متولیان تولید که به مرغ‌های منجمد پشتیبانی امور دام دل‌شان خوش بود، حمایت از مرغداران و تخصیص نهاده‌های طیور را فراموش کردند. نتیجه بی‌تدبیری‌ها و بی‌توجهی‌ها به توصیه‌ها و هشدار‌های تشکل‌های مرغداری آن شد که در ابتدای اردیبهشت ماه، همزمان با واریز حقوق کارمندان، کارگران و افزایش تقاضا در بازار، مرغ گرم در پایتخت و سایر استان‌ها و شهرستان‌ها کمیاب شد. خبر‌های رسیده از بازار تهران و سایر مراکز استان‌ها حاکی است مرغ گرم بین ۸۵ تا ۹۰‌هزار تومان، مرغ منجمد ایرانی کیلویی ۶۳‌هزار تومان و مرغ منجمد ترکیه‌ای کیلویی ۴۵‌هزار تومان روز گذشته به فروش رسید. نکته قابل توجه این است که در بسیاری از مراکز استان‌ها، به دلیل نبود مرغ زنده، کشتارگاه‌ها تعطیل شده‌اند. فعالان بازار پیش‌بینی می‌کنند اگر از مرغداران حمایت نشود و تشویقی برای افزایش جوجه‌ریزی انجام نگیرد، با اتمام مرغ‌های منجمد دولت، قطعاً قیمت مرغ به ۱۳۰ تا ۱۴۰‌هزار تومان افزایش می‌یابد.
مرغ نیست، سؤال نکنید
این روز‌ها کاهش عرضه مرغ در بازار زمینه سوءاستفاده برخی واحد‌های صنفی مرغ‌فروشی را فراهم کرده است و علاوه بر گران‌فروشی، بعضی از واحد‌ها از فروش مرغ کامل خودداری می‌کنند و با خرد کردن، آن را با قیمت‌هایی بالاتر به فروش می‌رسانند.
به گزارش تسنیم، تولید مرغ در فروردین ماه سال جاری ۹۵‌میلیون قطعه بوده که ۱۵‌میلیون قطعه کمتر از برنامه‌ریزی ۱۱۰‌میلیون قطعه‌ای برای این ماه است که درباره دلیل این کاهش می‌توان به کمبود عرضه نهاده در ماه‌های پایانی سال قبل اشاره کرد.
در هفته قبل مرغ در بازار با قیمت‌هایی در محدوده ۸۸‌هزار تومان تا ۸۹‌هزار تومان به فروش می‌رسید، اما بر اساس مشاهدات میدانی این محصول در تعطیلات چند روز عید فطر با قیمت‌های بالاتر به فروش رسید و برخی از مرغ‌فروشی‌ها اعلام کردند محصول برای عرضه ندارند.
در میدان بریانک تهران که تعدادی مرغ‌فروشی در کنار هم قرار دارند، یکی از آن‌ها روی در ورودی خود نوشته است «مرغ نداریم!» فروشگاهی دیگر نیز به همین شکل درج کرده است که «مرغ نداریم، سؤال نکنید». در فروشگاه دیگری حجم زیادی مرغ در گوشه‌ای از مغازه تلنبار شده است، اما وقتی سؤال می‌شود «مرغ چند؟» با پاسخ «نداریم» مواجه می‌شویم و در پاسخ به اینکه این همه مرغ اینجا چه می‌کند، با مشاهده سماجت ما می‌گوید: «این‌ها برای مشتری است!»
فروشگاهی دیگر نیز مرغ به صورت کامل و درسته به فروش نمی‌رساند و این محصول را قطعه‌بندی کرده است تا مشمول قیمت مصوب مرغ کامل نشود و بعد از قطعه‌بندی این محصول را با قیمت‌های بالاتری به فروش برساند، به طوری که قیمت ران مرغ را ۸۹‌هزار تومان تعیین کرده است. همچنان در روز‌های گذشته مرغ در برخی فروشگاه‌ها نیز بدون درج قیمت با نرخ‌های بالاتر از نرخ مصوب به فروش می‌رسد و قیمت مرغ منجمد اکنون به نرخ مصوب مرغ گرم رسیده است.
چوب و چماق وزارت جهاد کشاورزی
اواخر فروردین ماه زمانی که قیمت مرغ به ۸۸‌هزار تومان رسید و همزمان پرونده تخصیص ارز به یک واردکننده چای فاش شد، وزیر جهاد کشاورزی به دستور رئیس‌جمهور برکنار شد و سرپرست جدید «سیدمحمد آقامیری» از سازمان دامپزشکی به این وزارتخانه آمد. با ورود سرپرست جدید قیمت مرغ به مدت کوتاهی کاهش یافت.
با فرا رسیدن اردیبهشت و دریافت حقوق کارمندان، کارگران و افزایش تقاضا در بازار به یک باره مرغ گرم کمیاب شد، اما مرغ‌های منجمد ایرانی و ترکیه‌ای به وفور در بازار موجود است. خبر‌های رسیده حاکی است سرپرست جدید وزارت جهاد کشاورزی به حمایت، تشویق و ترغیب مرغداران به جوجه‌ریزی و تأمین سبد معیشت مردم اعتقادی ندارد، زیرا در مدت دو هفته گذشته تلاش کرده است با بگیر و ببند و تهدید مرغداران مشکل بازار مرغ را حل کند. به گفته فعالان بازار به دستور آقامیری مرغدارانی که در اسفند ماه جوجه‌ریزی نکرده‌اند، باید شناسایی، جریمه و توبیخ شوند. همچنین بازرسانی در هفته پایانی ماه رمضان روانه استان‌ها شدند تا با کم‌فروشی و گران‌فروشی مبارزه کنند. آیا مرغداری که تعطیل کرده و مرغی برای عرضه ندارد، می‌شود توبیخ کرد؟ آن زمان که مرغ روی دست مرغداران مانده بود و وزارت جهاد کشاورزی مدام از تخلف مرغداران و افزایش جوجه‌ریزی برخلاف آمار و ارقام این وزارتخانه سخن می‌گفت، فکر نوروز و ماه رمضان نبود؟ واقعاً متولیان این صنعت تصور می‌کنند بدون حمایت از مرغدار و تولیدکننده می‌شود ارزان‌ترین ماده پروتئینی سبد معیشت خانوار را تأمین کرد؟
دعوای بازار مرغ در شرایطی که کشتارگاه‌ها در بسیاری از مراکز استان‌ها به دلیل نبود مرغ گرم تعطیل شده‌اند و تولید به حداقل رسیده است با بگیر و ببند یا چوب و چماق بالای سر مرغداران رفع و رجوع نمی‌شود بلکه باید دولت به میدان بیاید و مانند گذشته از مرغداران حمایت کند. این حمایت با اصلاح قیمت مرغ و تخصیص نهاده‌های طیور و تشویق مرغداران به جوجه‌ریزی امکانپذیر است. در غیر این صورت با لجبازی و بازرسی مشکلی از بازار مرغ رفع نخواهد شد. تجربه سال‌های گذشته نشان می‌دهد برخورد چکشی و دلسرد کردن تولیدکننده سفره مردم را تهدید می‌کند و نتیجه این ضعف‌های مدیریتی همان وضعیت فعلی بازار مرغ است؛ بازاری که برای اولین بار در چند سال گذشته، تولید به صورت کم‌سابقه‌ای کاهش یافته و کشتارگاه‌ها را به تعطیلی کشانده و مرغ گرم را از سفره‌های اقشار ضعیف و متوسط جامعه پر داده است.»

 
منبع: روزنامه جوان


کانال تلگرام عصر جهان



ثبت نظر

نام*
ایمیل(اختیاری)
نظر*